Bietenhummus

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed nec diam ultricies, scelerisque arcu quis, mattis purus. Morbi tellus nibh, sollicitudin a gravida quis, commodo eget eros.

Aantal personen:

4

Bereidingstijd:

2hrs 45min

Categorie:

Lunch

Introductie

Over dit recept

Deze hummus is spectaculair van kleur door de toegevoegde biet. Bieten hebben van zichzelf niet een heel uitgesproken smaak, zodat er kwistig met zout en citroen moet worden omgegaan. We gebruiken hier gedroogde kikkererwten en garen de bieten in de oven voor een intensere smaak. Bij weinig tijd kan natuurlijk toevlucht genomen worden tot een blik kikkererwten en voorgekookte biet. Het is echt belangrijk om goed te proeven bij deze hummus.

Ingrediënten

  • 125 gram gedroogde kikkererwten

  • 1 grote of 2 kleine bieten

  • 1 teen knoflook

  • 1 sjalot

  • 2 eetlepels kappertjes

  • citroensap

  • olijfolie

  • zout en versgemalen peper

Week en kook de kikkererwten. Rol de biet(en) in aluminiumfolie en leg ze anderhalf uur in een oven op 180 graden. Giet de kikkererwten af, maar bewaar wat van het kookvocht. Snijd de teen knoflook heel fijn of doe hem in een knijper of, nog beter, stamp hem met wat zout in een vijzel tot een zalfachtige substantie. Haal het buitenste laagje van de bieten af en snijd ze in grote stukken. Doe knoflook, kikkererwten, sjalot en biet in een keukenmachine en draai totdat het een puree is geworden. Voeg kappertjes, citroensap, een flinke scheut olijfolie, een theelepel zout en wat versgemalen peper toe. Wanneer de hummus te dik is kan wat kookwater van de kikkererwten worden toegevoegd. Proef en voeg citroensap en/of zout naar smaak toe. Garneer met wat bieslook of peterselie; het groen en paars steken prachtig tegen elkaar af.

Meer recepten

Frijolemole

Auberginehumus

Bietenhumus

Auberginehummus

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed nec diam ultricies, scelerisque arcu quis, mattis purus. Morbi tellus nibh, sollicitudin a gravida quis, commodo eget eros.

Aantal personen:

4

Bereidingstijd:

2hrs 45min

Categorie:

Lunch

Introductie

Over dit recept

 Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed orci risus, tempus eget odio vel, interdum rutrum augue. Fusce suscipit vulputate ipsum id pulvinar. Nunc tristique sapien a mi sagittis facilisis. Vivamus vitae lobortis massa. Nunc interdum euismod lectus, ut iaculis metus consequat et.

Ingrediënten

  • 1 aubergine

  • olijfolie

  • knoflook, in kleine stukjes

  • 250 gram gare kikkererwten (ongeveer 1  blikje, zie ook de algemene tips)

  • 4 el tahin

  • citroensap

  • 1 tl sesamolie
    zout

  • versgemalen peper
    50 g pitachenoten, fijngehakt

    Eventueel 
    200 g wortels, in reepjes
    pitabroodjes

Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de aubergine in lange plakken, bestrooi ze met een beetje zout en laat 10 minuten uitlekken. Dep de plakken droog, en bestrijk ze met olijfolie en knoflook. Leg ze op een bakplaat met bakpapier, en rooster ze goudbruin. Keer ze om, bestrijk weer met olie, en rooster ook de andere kant goudbruin. Pureer de aubergine met uitgelekte kikkererwten en tahin. Breng op smaak met citroensap, sesamolie, zout en peper. Voeg eventueel wat van het kookvocht, of  water, door de hummus om deze dunner te maken. Roer de noten door de hummus.

Lekker met wortel op bijvoorbeeld een pitabroodje

Meer recepten

Frijolemole

Auberginehumus

Bietenhumus